I en värld där vi kan blicka upp mot en blå himmel, dricka vattnet och fortfarande njuta av årstider och vandra omkring i ett mångfald av växter och djur – det är i en sådan värld vi alltid borde få leva i. Eller?

Ibland verkar det som om vi människor inte tänker längre än vad vår näsa räcker: vi bryr oss bara om oss själva och anser att vår nästa generation får klara sig bäst de vill. Hmm. Klyftiga tankar. När vi tänker på moln, så tänker merparten av oss på fina ljusa och puffiga ”blåa” moln. De bruna blundar man för. Och när vi tänker på miljöbovar så dras tankarna snabbt till koldioxidutsläpp. Vilket inte är fel, men sotpartiklar som bildas genom att våra sotutsläpp blir större. Detta främst i Asien då många i främst Indien eldar soppor, kodynga och jordbruksavfall.

De svarta partiklarna

Koldioxid är som vi vet inte bra för växthuseffekten och bidrar till den globala uppvärmningen. Men, vad man missat, eller inte lagt så stor vikt vid, är sotpartiklarna som även dem bidrar till den globala uppvärmningen – och mycket snabbt. Detta genom att dess partiklar är svart, och när de då lägger sig i bergen och ovanpå dess snötäcke så absorberar dem ljus och får snön att smälta snabbt. Vilket resulterar i att glaciärerna försvinner, skapar ett helt nytt klimat och får många arter att dö ut eller bli utrotningshotade. Här är några stora punkter om de konsekvenser de bruna molnen för med sig:

  • Minskande glaciärer – gör att floder riskerar att torka ut och får stora konsekvenser för befolkningen som är beroende av vattnet.
  • Varmare klimat – då de svarta partiklarna absorberar värmen
  • Ökade dödsfall – 300 000 dödsfall i Indien och Kina pga. de luftburna partiklarna.

Värna om miljön är något vi alla borde göra. För vår egen skull, men framför allt för våra senare generationers skull att få anda frisk lust och känna gräs under fötterna. Vi kan inte göra allt, men tillsammans kan vi göra tillräckligt. Ett bra första steg är att klicka dig vidare till Skruvat som säljer reservdelar på nätet. Byt ut dina sämre delar och åk lite mer grönt på vägarna. Tänk att många sandkorn kan bli en öken.