Från att konsumera och shoppa i mängder börjar vi svenskar bli allt bättre på att tänka medvetet och handla begagnade kläder. Den nya trenden innebär ett enormt uppsving för de olika auktions-, köp- och säljsajterna.

shoppa-klader-affar

De senaste decennierna har det varit trend att varje säsong byta ut sina gamla kläder mot nya och hela tiden slänga plagg som faktiskt fortfarande är hela och rena. Vi blir ständigt hetsade till att konsumera mer och detta är varken bra för plånboken eller för miljön. Att istället ta vara på våra kläder och kanske köpa varandras kläder, är mycket bättre på alla sätt och vis. Turligt nog börjar köphetstrenden bytas ut till en mer medveten second hand-trend och allt fler börjar se nöjet med att fynda bland begagnade kläder.

Poppis med auktionsfynd

Och att handla second hand gillar vi att göra både online och i de fysiska butikerna. På ehandel.se kan man läsa att auktionssajten Tradera går oerhört bra eftersom antalet auktioner med damkläder har ökat med nästan en femtedel om man jämför med förra året. Även auktionerna inom damskor och barnkläder har haft en liknande utveckling. Men det är inte bara utvecklingen på Tradera som är ett bevis på att begagnade kläder är hetare än någonsin. Även Swedish Fashion Council kan bekräfta att så är fallet. De säger att svenskarna är mycket mer medvetna än tidigare om att de faktiskt kan sälja kvalitetskläder till andra och att det bland annat är därför som utbudet och marknaden är så stor.

Satsar på kvalitet

Självklart är det så att vi svenskar fortfarande handlar en massa nya kläder. Men även här är vi mer medvetna om framförallt miljön. Vi satsar gärna på kvalitetskläder som är stilrena, vilket betyder att de kommer hålla länge både i tyget och i stilen. Många väljer att komplettera sina kvalitetskläder, som ofta är lite dyrare, med att handla billigare begagnade kläder. Några exempel på sajter som man kan hitta begagnade kläder på följer:

  • Tradera.
  • Blocket.
  • Fyndtorget.
  • Citiboard.