Man kan alltid göra en stor energibesparing i sitt hem. Det är kanske inte lätt att förstå hur man ska göra det, även om det är enklare än vad man kan tro! När man gör en energibesparing ska man först och främst se över sitt elavtal. Där kan man se var elen man använder kommer ifrån: kärn-, vatten-, vind- eller solkraft. Beroende på vilken typ av energikraft man har för sin elförsörjning kan man sedan välja bort vissa alternativ framför andra bättre metoder.

Bra metoder är vind- och solkraft, eftersom de är så kallade naturliga krafter som man inte behöver ha farliga produkter till att tillverka med. Vattenkraft är också en bra kraftkälla, även om den förstör naturen då man måste bygga om de älvar som används till detta. Kärnkraft har det debatterats mycket om, då det blir naturligt när det väl är klart, även om det innan är mycket farligt då man använder ämnen som är radioaktiva. Då det sedan 1970-talet har skett flera stora kärnkraftsolyckor i städer som Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima, är kärnkraft något som många tycker är negativt även om det ändå fortsätter att användas än idag som energiform.

“Det grundläggande problemet är att allmännyttiga bolag, inklusive Tepco, och regeringen inte sett faran som verklig eftersom de var bundna till en myt om säker kärnkraft och föreställningen om att allvarliga olyckor inte händer vid kärnkraftverk i vårt land”, sade rapporten som tillade att beredskapen för omfattande olyckor inte var tillräcklig.

Andra bra energiknep

Energibesparing kan också göras på andra sätt, såsom att man medvetet inte använder överdrivet mycket el och försöker stänga av mer än att sätta på. Många elektriska apparater har en s.k. stand-byfunktion som innebär att apparaten är inte helt avstängd. Om man ser till att stänga av helt och hållet sparar man energi, då den annars slukar el. Man ska också se till att byta ut sina glödlampor mot lågenergilampor, liksom att man ska se till att hålla släckt ibland i de rum man inte befinner sig i. Enklast är att räkna ut hur mycket varje apparat i sitt hem drar för el och räkna ut sin elkostnad, och därefter se till vad man kan dra ned på.