Att leva miljövänligt handlar inte bara om vilken mat man köper, hur man tar sig till arbetet och vilken energi man använder för att värma upp sin bostad. Det handlar även om många andra saker.

Kläder

Det bli allt mer uppmärksammat att kläder är en stor miljöbov. Farliga ämnen och miljöovänliga tekniker används i många delar, av produktionen, det rör sig bl.a. om:

  • Odlingen av bomull, vid vilken stora mängder av vatten används. Dessutom används en hel del starka bekämpningsmedel vid konventionell bomullsodling.
  • Färgerna som används vid infärgning av kläder, eller i tryck på kläder, innehåller ofta gifter.
  • Olika typer av kemikalier och ämnen som silver används för att göra plaggen antibakteriella, eller för att motverka dålig lukt. Det är inte alltid som dessa ämnen har den avsedda effekten, och de stannar heller inte kvar i plaggen, utan löses ut i vattnet när de tvättas.

Kläder med eko-märkning har producerats med hänsyn till detta. Tryckfärgerna innehåller inte ftalater, och bomullen har odlats utan farliga bekämpningsmedel. Extra viktigt är det att köpa ekologiska kläder till barn.

Romantiskt par på äng

Skönhet

För några år sedan var det enkelt att hitta miljövänlig tvål, schampo m.m. i butikerna. Nuförtiden är det svårare att hitta dessa produkter, men det går fortfarande, även på en genomsnittlig stormarknad. Men det kosmetiska innefattar ju mer än bara tvål. Det går dock att byta ut sina skönhetsprodukter, baserade på mineraloljor, mot ekologiskt smink, och välja en hårspray som inte är testad på djur.

Övrigt

I kategorin övrigt hittar vi en hel del saker som kan tyckas vara detaljer, men som tillsammans står för en inte föraktlig miljöpåverkan. Många av dessa saker hittar man i hemmet. Det finns en bok med titeln Eco-Sex, som handlar om precis det som titeln indikerar, och som tar ett helhetsgrepp på miljövänlig erotik. Författaren Stefanie Iris Weiss tar i sin bok upp allt ifrån sexleksaker som drivs med handkraft till olika former av ekologisk afrodisiaka – exempelvis ekologisk chili och odlade ostron. Boken går grundligt igenom även vilka ämnen som kan finnas i madrasser, och upplyser om att det finns miljövänliga kondomer. Läs mer om de tips som finns i boken här.