Den senaste veckan har det debatterats mycket om den svenska räkan då den nyligen hamnade på WWF:S rödlista över hotade arter. Detta betyder att räkan som vi tidigare haft som undantag från listan på skaldjur och fisk vi bör låta bli nu inte längre är okej ur miljösynpunkt. Anledningen till att räkan har blivit rödlistad är att flera ton räkor slängs tillbaka i vattnet för att de anses vara för små för att säljas. Något som förstör beståndet. Dessutom är överfiske en risk som är överhängande.


De senaste veckornas debatt kring den svenska räkan når dagligen nya höjder. Räkan har blivit rödlistad efter rapporter som talar för överfiske men också med anledning för att fiskare idag slänger tillbaka flera ton småräkor, något som skadar miljön då de redan är döda. Detta har gjort att WWF nu i veckorna gick ut med att räkan inte längre är hållbar att äta ut miljösynpunkt. Detta skapar en del ilska för både fiskare och politiker som menar att rapporterna är överdrivna. När den svenska landsbygdsministern gick ut och sa att han minsann inte skulle sluta äta av den svenska delikatessen skapades stormar av ilskna miljömedvetna medborgare. Att en politiker som bör förstå bättre och dessutom skall värna om den svenska landsbygden kan säga något sådant kan självklart skapa en hel del irritation. Västkustkräftan är en symbol för matkulturen i Sverige och inte minst Göteborg så det är helt klart en problematisk fråga. Dock har vi bara en miljö och därför bör det inte chansas med sådana saker som rödlistad mat. Mat som just nu bör undvikas när det handlar om fiske och skaldjur är:

  • Scampi och jätteräkan är fortfarande en stor miljöbov och med djurens hem förstörda och skövlade så bör den förbjudas helt. Dessutom så odlas scampi med fiskmjöl som inte är bra ur varken näring- eller miljösynpunkt.
  • Svenska västkusträkan är som sagt nu rödlistad så bör undvikas helt, tills fuskfisket upphört och det blir hållbart.
  • Odlad lax från Norge, många tror att det är nyttig fisk som vi äter då den är odlad i Norge, men nej tyvärr, med det foder laxen får så är det mer skadligt att både äta och dessutom påfrestande på miljön.