Det är en obekväm sanning att våra barn ofta och lätt utsätts för miljögifter av olika slag. Därför vill naturligtvis alla föräldrar göra sitt bästa för att minimera barnens kontakt med dessa, men det kan vara svårt att veta vad man kan göra rent praktiskt. Därför har vi sammanställt en lista över hur du kan bli ett grönt, skönt päron!

  • Handla second hand, alternativt ekologiskt. Det är mycket bra för miljön att återanvända kläder och prylar. Kläder du handlar på second hand innehåller med största sannolikhet inga kemikalier eftersom de tvättats och använts så många gånger när du köper dem. Vill du ändå handla nytt finns en del ekologiska barnkläder att välja mellan. Detta är en marknad som bara växer, så utbudet kommer snart vara mycket större än det är nu.
  • Använd vatten till barnrumpan. Våtservetter innehåller otrevligt nog kemikalier som kan ta sig genom huden in i kroppen. En tvättlapp med vatten och eventuellt lite tvål är det bästa för barnets ömtåliga rumphud.
  • Välj ekologisk mat. Det är inte bara bra för miljön, men även för hälsan. I ekologisk mat finns inga rester av bekämpningsmedel och i Kravmärkt mat finns inga onödiga tillsatser. Som (ekologisk) grädde på moset innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-ämnen.
  • Var noga med städningen. Det gömmer sig en hel del elaka ämnen i vanliga dammtussar, och eftersom barn gärna leker och rör sig kring golvet blir de särskilt utsatta för detta. Genom att våttorka golven en eller ett par gånger i veckan fångar du upp smådammet.