Något man kan göra om man är en sann miljövän är att tänka över sitt val av bil och drivmedel. Olika typer av miljöbilar passar dock för olika förare och tillfällen.

 

pexels-photo-210019Sydsvenskan skriver att regeringens nya förslag om att mer biodrivmedel ska blandas i diesel och bensin har fått många positiva gensvar. Både bilägarna, bensinbranschen och miljörörelser ger positiv respons på beskedet, och en av anledningarna är att man som bilägare inte behöver lägga massa pengar på att köpa en ny bil och därför kan hantera kostnaden av bilåkandet. Förslaget leder istället till att de bilar som idag används blir mer miljövänliga, och målet är att år 2030 ska hälften av drivmedlet i en bil bestå av biobränslen.

 

Vidare föreslår även regeringen att vissa biodrivmedel ska bli skattefria. Detta gäller främst typerna E85 och ED95 som är etanolbaserade. E85 gäller för personbilar och ED95 för större fordon som bussar. Mer om ED95 som är etanoldrivmedel för bussar kan man läsa på http://www.sekab.com/sv/biodrivmedel/ed95/. Förslaget gäller även B100 och HVO100, som båda utgörs av biodiesel.

 

Välj rätt typ av bil för rätt typ av bilkörning

För den som ändå vill byta bil är det allra bästa ur miljösynpunkt att välja en så kallad miljöbil. En miljöbil är en typ av bil som körs helt på drivmedel som är förnybara, som el, etanol eller biogas. De kan dock även vara bilar som är mycket snåla gällande förbrukningen av bensin eller diesel, skriver Miljofordon.se. Vilken typ av miljöbil som passar en bäst beror på hur man vanligtvis kör, och hur mycket man kör. För den som kör mer än 1000 mil per år kan diesel vara ett passande alternativ då det är kostnadseffektivt. Kör man en tjänstebil kan det istället vara bättre att köra på biogas, då man som tjänsteresenär får 40 procents rabatt på förmånsvärdet. Kör man väldigt lite kan etanol vara bättre som drivmedel. Vad dessa biobränslen har gemensamt är dock att alla är billigare och miljövänligare än bensin. Mer om detta kan man läsa hos Privata Affärer.